Auto op lpg: financiële voordelen en milieuwinst 

U rijdt al jaren naar volle tevredenheid op benzine of diesel. Maar heeft u zich ooit eens afgevraagd of u niet te veel uitgeeft aan brandstof? Met de relatief forse prijsstijgingen voor diesel en benzine zou dit wel een terechte vraag zijn. U bent immers geen dief van uw eigen portemonnee! Maar is het voordeel van rijden met een auto op lpg nu echt zo groot? In dit artikel leest u er meer over.

Schone en goedkope brandstof

Er valt veel te zeggen voor een auto op lpg. Allereerst biedt lpg, ofwel autogas, het voordeel dat het aanzienlijk schoner is dan diesel of benzine. Dit hangt samen met het feit dat in een auto op lpg de brandstof gelijkmatiger verbrandt. De uitlaatgassen van een auto die rijdt op autogas zijn dan ook minder schadelijk voor het milieu. Samenhangend met dit feit is lpg als brandstof goedkoper dan diesel of benzine: omdat de Nederlandse overheid gebruik van schonere auto’s wil stimuleren, is de accijns op autogas aanzienlijk lager. Waar de accijns voor benzine en diesel maar liefst vijftig procent bedraagt, gaat het bij lpg om slechts negen procent!

De vraag die voor u uiteraard echt telt is die naar of een auto op lpg nu echt zoveel voordeliger is. Die vraag kan met een volmondig ‘Jazeker!’ worden beantwoord. Want hoewel het inbouwen van een lpg-installatie kosten met zich meebrengt, hebt u deze in een luttele 12.000 kilometer alweer terugverdiend. Het gevolg is dat u na dit bescheiden aantal kilometers financieel gezien alleen nog maar voordeel hebt van uw keuze! En dan worden G3-installaties (installaties van de zogeheten derde generatie) ook nog eens met subsidies ondersteund, aangezien u voor deze auto’s minder wegenbelasting betaalt!

Vooroordelen ontzenuwd

Het is goed mogelijk dat u ondanks het voorgaande nog niet helemaal overtuigd bent van de voordelen van een auto op autogas. Er bestaan namelijk nogal wat vooroordelen over het rijden op lpg. Een van deze vooroordelen is dat lpg minder goed zou presteren. Deze gedachte stamt echter uit een ver verleden: de computer-aangestuurde lpg-auto’s van tegenwoordig doen het zeker net zo goed als auto’s op diesel of benzine. Een ander veelvoorkomend misverstand is dat u altijd uw kostbare kofferbakruimte op zou moeten offeren aan een lpg-tank. Vandaag de dag worden de tanks echter vaak geplaatst in de ruimte van het reservewiel; deze ruimte is veel minder relevant nu er steeds meer alternatieven bestaan voor het gebruik van dit extra wiel.

Wie de moeite neemt om de vooroordelen te ontzenuwen, komt beslist tot de conclusie dat een auto op lpg veel voordelen biedt. Het is dus alleszins de moeite waard om de overstap serieus te overwegen!

Gedegen vergelijk toont aan dat een auto op lpg niet alleen schoner, maar ook aanzienlijk voordeliger in gebruik is dan een auto op benzine of diesel.

 

Review

  • LPG G3 in Citroën C5 1.6 THP in Agin Rotterdam
    Bij offerte aanvraag en mijn vragen daarop bleek al snel de deskundigheid van dit bedrijf, zijn konden mij haarfijn uitleggen wat de voor- en nadelen van lpg in een directe injectie is. Inbouw is op een uitstekende wijze gedaan en voor de afgesproken prijs. Auto loopt voortreffelijk, dit bedrijf is een absolute aanrader!